top of page

פרק עשרים: ארץ החרסינה העדינה

החבורה מצליחה לחצות את החומה בעזרת סולם שבנה עבורם איש הפח. מצידה השני נפרש לעייניהם מראה עוצר נשימה - ארץ שאדמתה לבנה ומבריקה, מנוקדת בבתי חרסינה צבעוניים, אסמים ואנשים מיניאטוריים. כשהחברים מפלסים את דרכם בארץ המשונה הם נתקלים בנערה עשויה חרסינה שחולבת פרה עשויה חרסינה. הפרה המופתעת. בועטת בשרפרף ורגלה נשברת. בהמשך הם פוגשים נסיכה ביישנית. כדורותי מבקשת לקחת אותה איתה לקנזס, הנסיכה המבוהלת מסבירה שכל מי שיוצא מארץ החרסינה הופך נוקשה ומאבד את היכולת לנוע. החבורה מבינה שעליהם לעזוב את המדינה השברירית. בעודם מטפסים על החומה, זנב האריה מנפץ כנסייה עשויה חרסינה. 

ארץ החרסינה העדינה.png
חרסינה.jpg

חַרְסִינָה היא הלחם של המילה חֶרֶס עם שם הארץ סִין. ואומנם החרסינה (בלועזית פורצלן) יוּצרה לראשונה בסין ומשם התפשטה לשאר העולם. ייחודה העיקרי של החרסינה לעומת חרס רגיל הוא צבעה הלבן. מתוך אתר האקדמיה העברית ללשון.

  1. בחרו מצב רוח/רגש אחד שהדמויות חשו בפרק זה. הביאו לפחות שלוש דוגמאות שמעידות על כך

  2. הוסיפו למפה של ארץ עוץ את מדינת החרסינה.

  3. מצורף דף הפעילות - הרכיבו משפטים וסיפור קצר מהמילים שכתבתם ביומן המסע.

yellow.jpg

עברית

tour_img-158181-21.jpg

יש הסבורים כי החומה הגדולה העשויה חרסינה, עליה נאלצה החבורה לטפס במסגרת חיפושיה אחר הנסיכה גלינדה, מייצגת את החומה הגדולה של סין.

החומה הגדולה של סין היא החומה הארוכה ביותר בעולם! - היא אדירה, ארוכה מאין כמותה, נושאת היסטוריה מרתקת, עוברת דרך נופים עוצרי נשימה ומושכת אליה אינספור תיירים מרחבי העולם, לא בכדי נבחרה לאחד מפלאי תבל החדשים.

רוצים לדעת עוד על סיפורה של החומה העצומה? בקרו באתר אאוריקה

מייסן חרסינה.jpg

החרסינה (בלועזית פורצלן) שייכת למשפחת החומרים הקרמיים. צבעה הטבעי הוא לבן, אך אפשר לקשטולגוון אותה בשלל צבעים. בחרסינה משתמשים בעיקר ליצירת כלי אוכל, אגרטלים ובובות.

הסינים היו הראשונים שייצרו כלי חרסינה. כבר במאה ה-7 כלי החרסינה הסיניים נודעו למרחוק ונחשבו לכלי יוקרה מבוקשים ביותר בקרב מעמדות האצולה האירופיים. במשך כמה מאות שנים ניסו באירופה לפצח את סוד ייצור הפורצלן הסיני, רק בשנת 1710 הצליחו לגלות בעיר מייסן שבגרמניה את השיטה להפקת חרסינה באיכות טובה. בעיר הוקם מפעל החרסינה הראשון באירופה ועד היום היא נחשבת  לבירת הפורצלן של אירופה. 

מפעל החרסינה עדיין פעיל וניתן לבקר בו ובמוזיאון הסמוך - צפו בסרטון וקבלו הצצה.

green.png

ידע עולם

דורותי, שהוקסמה מיופיה של נסיכת החרסינה, ביקשה לקחת אותה איתה לקנזס ולהעמיד אותה על מדף לקישוט.

 

בתגובה לבקשתה השיבה הנסיכה:

 

 ״זה יאמלל אותי מאוד. כאן בארץ שלנו יש לנו חיים טובים ואנחנו מסוגלים לשוחח ולהתנועע בחופשיות, אבל כשלוקחים אותנו מכאן מיד מתקשים כל האיברים שלנו ואנחנו יכולים רק לעמוד ללא נוע ולהיראות יפה.״

שאלות לדיון:

  1. האם לדעתכם דורותי יכולה להזדהות עם תשובתה של נסיכת החרסינה? מדוע? 

  2. חיוניותו של הבית מהווה מוטיב מרכזי בעלילה. בפרק זה הנסיכה מספרת כיצד תרגיש אם יעקרו אותה מסביבתה הטבעית. האם לדעתכם.ן סיפורה של הנסיכה רלוונטי גם למציאות שלנו? כיצד?

red.png

מדעי הלב

bottom of page