פרק רביעי: הדרך ביער
דורותי והדחליל מתחילים לצעוד יחדיו ולומדים להכיר זה את זו. דורותי מסבירה לדחליל מדוע היא רוצה לחזור לקנזס האפורה, והוא מספר לה כיצד נוצר ואיך הצליח להתקיים עד כה ללא שכל. לאורך הפרק הופכת הדרך קשה ופראיות יותר. עם רדת הלילה דורותי חוששת מהמעבר ביער החשוך והשלושה מעבירים את הלילה בבית עץ קטן שנקרה בדרכם.
בתור מי שאין לא שכל, הדחליל מתגלה כיצור פיקח למדי.
-
ערכו רשימה של המעשים המועילים, העיצות החכמות והרעיונות המבריקים שסיפק הדחליל - דף פעילות מצורף. האם לדעתכם הרשימה צפוייה להתארך?... שימרו אותה לפרקים הבאים.
-
הוסיפו את המילים הגבוהות למילון המסע. האם הבחנתם במילים: שחון, שומם, בסמוך, הערים עלי, אדמה טרשית, שרר, דעך, אפלה.
עברית
על אף שלדחליל אין שכל, הוא משכיל לקבל את עצת העורב ומוכיח בכך את חוכמתו.
"אני יודע שאינני יודע" היא אחת האמירות הפילוסופיות הנודעות ביותר. מוצאה מיוחס לסוקרטס, פילוסוף יווני, הנתפס בעיני רבים כמייסד הפילוסופיה המערבית. על פי סוקרטס עצם הניסיון לשאול שאלות שאין עליהן תשובות, הוא לבדו מסייע לתודעה שלנו להתפתח ולגדול. על פי עיקרון זה ייסד סוקראטס את "השיטה הסוקרטית", המאפשרת לתלמידים ללמוד באמצעות התהליך הפעיל של הצגת שאלות והשתתפות בדיונים קבוצתיים.
רוצים לדעת עוד על הפילוסוף הדגול? צפו בסרטון הבא.
עם רדת הלילה דורותי והדחליל גיששו את דרכם באפלה ולא ראו דבר. טוטו לעומת זאת ראה מצוין, ״כי ישנם כלבים שרואים היטב בחושך״. אז אולי טוטו נמנה בין הכלבים ברי המזל שניחנו בראיית לילה טובה, אבל במציאות ראייתם של הכלבים טובה הרבה פחות משל בני האדם.
בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב, כלבים אינם עוורי צבעים לחלוטין, הם פשוט רואים את רוב הצבעים כגווני צבע דומים עד מאוד. לעומת חוש הראייה המצומצם, חושים אחרים שלהם, כמו חוש הריח וחוש השמיעה, טובים משל בני האדם. ידעתם שחוש הריח של הכלבים גדול בין פי 40 ל-50 משלנו?
סקרנים לדעת כיצד זה יתכן? צפו בסרטון המצורף (הפעילו את התרגום האוטומטי).
ידע עולם
בפרק זה אומרת דורותי את המשפט הבא, שהפך לאחד הציטוטים המפורסמים מתוך הספר:
"לא משנה כמה עגומה ואפורה היא ארצנו, אנו, אנשים בשר-ודם, מעדיפים לגור בה על פני כל ארץ אחרת, יפה ככל שתהיה. אין כמו הבית."
העתיקו את הציטוט למחברת והשיבו על השאלות הבאות:
-
האם אתם מסכימים עם דבריה של דורותי? הסבירו
-
מהו בית עבורכם? בתשובתכם, נסו לעשות שימוש בכמה שיותר מילות תואר.
מדעי הלב